Enter your keyword

Praktikus példák

Mennyit ér, ha felvesszük a CSOK-ot, hozzá a kedvezményes hitelt, ráadásul lakástakarék pénztári megtakarításból alapozzuk mag a lakásvásárlást?

haziko2Praktikus példák egy 22 millió forintos új lakás megvételével és 20 éves futamidejű hitellel számolva (melyek során a hitelbiztosítéki érték megegyezik az ingatlan árával).
Első eset: nem vettünk igénybe semmilyen támogatást, így a 4,4 millió forintos önerőt mindenképpen nekünk kell előteremteni ehhez és 17,6 millió forintos, 5 százalékos, piaci kamatozású hitelt veszünk fel. Így a havi törlesztőnk 116 ezer forint lesz, és a lakásra költött összeg (a hitelre visszafizetett pénz és az önerő) 32 millió forintot tesz ki.
Második eset: egy kétgyerekes család vásárol lakást CSOK segítségével, aminek 2,6 millió lesz az összege, ennyi az összes állami támogatás. Emellé szükség van önerőre is, aminek 1,8 millió forintnak kell lennie. A törlesztőrészlet, a visszafizetendő összeg és a teljes bekerülési költség is megegyezik az első eset számaival.
Harmadik eset: már a három gyerek után járó 10 milliós CSOK-kal, a 10 milliós kedvezményes hitellel és új lakás vásárlásával számoltunk. Ennek köszönhetően a szükséges önerő összege már csupán 2 millió forintra csökken, ráadásul a törlesztőrészlet is csupán 55 ezer forint lesz. Ennek köszönhetően hitel után visszafizetendő teljes összeg is 13 millió forint lesz. A mi ráfordításunk ebben az esetben valamivel kevesebb, mint 13 millió forint lesz, míg az állam közel ugyan ekkora összeggel, 13 millió forinttal támogatja a lakásvásárlásunkat.
Negyedik eset: lakástakarék pénztári (LTP) megtakarításokkal (két szerződés 40 ezer forint havi megtakarítási összeggel) teremtjük elő az önerőt, ami az állami támogatásokat levonva 1,9 millió forint lesz. Az állami támogatást (580 ezer forint) ehhez hozzáadva 2,5 millió forintot kapunk. Az LTP befizetéseink után ugyanis 30 százalékos állami támogatást kapunk. Ez az összeg pedig meghaladja az egyébként szükséges önerő mértékét, így 10 millió forintos hitel helyett elegendő 9,5 millió forintos kedvezményes kölcsönt felvennünk. Emiatt a törlesztőrészletünk is alacsonyabb lesz, mindössze 52,5 ezer forint, a teljes ráfordításunk pedig 12 millió forint, míg az állam közel 13 millió forinttal támogatja a lakáshoz jutásunkat.

Forrás: internet