Enter your keyword

CSOK változások

VÁLTOZIK A CSOK!


2016. február 3-án várhatóan két új rendeletben, egy új lakásokról és egy használt lakásokról szólóban változtat a CSOK szabályain a kormány;
úgymint:

  1. otletEltörlik a 30 milliós összeghatárt a támogatott hitel felvétele során is. Eddig úgy volt, hogy a rendelet értelmében telekár és ÁFA nélkül nem haladhatja meg ezt az összeget az új lakás vételára, ha valaki igényelni akarja a 3%-os kamatozású hitelt.
  2. Új és használt lakások esetében is eltörlik a tulajdoni korlátot, vagyis aki a támogatást igénybe szeretné venni, nem kell megválnia meglévő lakásától.
  3. Azok a bürokratikus szabályok is megszüntethetők, amelyek a korábban tulajdonolt ingatlan eladásából származó vételár felhasználását írják elő. Eddig úgy volt, hogy az elmúlt 5 évben értékesített ingatlan eladási árát “be kell forgatni”, és csak a különbözetre igényelhető a CSOK.
  4. Új ház építése esetén változik az összkomfort meghatározása. Ahol nincs ivóvízvezeték, ott az iható víz elérése lesz a kritérium, ahol pedig nincs szennyvízvezeték, ott az építési szabályokban korábban engedélyezett megoldások tovább élhetnek.
  5. A kormány valamiképp támogatná a nagyvárosokban a tetőtérbeépítéseket, valamint külterületeken új tanyák építését. Belterületi zártkertekben is lehet majd építkezni támogatással.
  6. A közfoglalkoztatottaknak arra lesz lehetőségük, hogy használt lakás vásárlásához, illetve lakásfelújításhoz kapják meg a CSOK-ot.
  7. Az építésztársadalommal közösen akarják meghatározni azokat a garanciákat, amelyek biztosítják az építési szabályok betartását a megszűnő építési engedélyezés helyett.