Enter your keyword

A CSOK-ról

CSOK 2016: CSALÁDOK OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNYE01

Az év elején már életbe lépett új CSOK rendelet szerint a Kormányzat jelentősen kiszélesítette azoknak az ingatlanoknak a körét, melyeket új szocpol támogatással is meg lehet vásárolni. A szocpol új neve CSOK, mely 2016-ban új ingatlanok mellett már használt lakásra, családi házra és bővítésre is igénybe vehető (FELÚJÍTÁSRA NEM).

Az új támogatási formától az ingatlanpiac várhatóan jelentősen megélénkül hazánkban, amit cégünk, az IsoteQ Magyarország Kft. – építőipari szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásként – értelemszerűen üdvözöl.

Foglaljuk össze röviden, mit érdemes tudni a CSOK-ról:

A CSOK-jogszabály rendelkezései alapján a családi otthonteremtési kedvezmény 2016-ban már nem csak új lakás vagy ház megvásárlására, illetve építésekor vehető majd igénybe, hanem használt ingatlanok vásárlása esetén illetve azok bővítésekor is.

2016. január 1-jét követően a CSOK összege növekedett, így új lakás vásárlása esetén 600 ezer és 1 millió forint között, használt lakás esetén pedig 600 ezer és 2 millió 750 ezer forint közötti összegben lehet az állami támogatást igényelni.

04Nagy előnye az új családi otthonteremtési kedvezménynek, hogy olyan házaspárok is igénybe vehetik, akiknek még nem született gyermeke, de 40 év alattiak és a jövőbeni gyerekvállalást a szocpollal kapcsolatos szerződésben rögzítik. (Azonban ha mégsem sikerül 4 éven belül gyermeket vállalniuk, akkor a kapott CSOK összegét kamattal növelve vissza kell majd fizetniük!)

Külön érdemes kiemelni, hogy már az egy gyermeket nevelő szülők is részesülhetnek az új otthonteremtési támogatásból.

A CSOK összege jelentős mértékben bővül a két gyermekes vagy a három gyermekes családok esetében is. Ha valaki két gyermekkel vesz lakást vagy családi házat, akkor 2016-tól már emelt összegű CSOK-ot kérhet, mely ebben az esetben 2.600.000 forint is lehet. Akik pedig három gyermekkel terveznek ingatlanvásárlást, azok 10 millió forint összegű vissza nem térítendő CSOK lakástámogatást kaphatnak 2016-tól, ráadásul ezt az összeget akkor is kérhetik, ha még csak két gyermeket nevelnek, de vállalják, hogy tíz éven belül harmadik testvér is születni fog a családban. A tízmillió forintos CSOK lakástámogatás mellé ráadásul kedvezményes kamatozású állami támogatású hitelt is lehet majd igényelni, melynek összege szintén maximum 10 millió forint lesz, a futamidő 25 év, a kamat pedig 3 százalékos lesz!

CSOK változások 2016. január 1-től, címszavakban:
  • Új illetve használt ingatlanok esetén egyaránt megszűnik a CSOK támogatást befolyásoló energetikai besorolás figyelembe vétele.
  • ÖSSZKOMFORT!!!
  • Új illetve használt ingatlanok esetén egyaránt a korábbi 16 év helyett már 20 éves korig figyelembe lehet venni a nem felsőoktatásban tanuló gyermekeket is.
  • Új illetve használt ingatlanok esetén egyaránt eltörölték a 160 négyzetméteres felső méretkorlátot, vagyis 160 négyzetméternél nagyobb alapterületű ingatlanok vásárlásakor is igényelhető a CSOK.
  • Új illetve használt ingatlanok esetén egyaránt figyelembe lehet venni a támogatás igényléséhez szükséges minimum fél éves biztosítási jogviszonyt abban az esetben is, ha a CSOK-igénylő külföldön dolgozott. Tehát külföldi munka esetén igazolható biztosítási jogviszony is megadható az igényléskor.
  • Új illetve használt ingatlanok esetén egyaránt változik a szülők életkorára vonatkozó szabály, vagyis a korábbiaktól eltérően elég az egyik szülőnek 40 évesnek lennie abban az időpontban, amikor a szülők jövőbeni gyermek születését előre vállalják a támogatás érdekében.
  • Új ingatlan vásárlása vagy építése esetén a CSOK támogatás kiszámolásakor nem szükséges figyelembe venni az ingatlan méretét sem. Ez a szabály a használt ingatlanok vásárlása esetén megmarad.
  • Új ingatlan vásárlása esetén eltörlésre kerül a vételárat behatároló felső értékhatár, vagyis a megvásárolandó lakás vagy családi ház értékére nincsen semmilyen korlát meghatározva. Ez a szabály a használt ingatlanok vásárlása esetén azonban a korábbiakkal megegyezően négyzetméterre vonatkozó korlátozásként továbbra is megmarad.
  • Új ingatlan vásárlása esetén egy illetve két gyermek után eltörlésre került a minimális lakásméretre vonatkozó előírás, mely minimálisan 40 illetve 50 négyzetméteres ingatlanok vételét írta elő. Új ingatlan vásárlásakor tehát egy illetve két gyermek után bármekkora hasznos alapterületű ingatlan megvásárolható 2016-tól. A minimális alapterületre vonatkozó szabály használt ingatlanok esetén továbbra is megmarad.

Az új CSOK igénylése esetén néhány újabb szigorítás is életbe lépett 2016. január 1-től. Így a CSOK-igénylőnek büntetlen előélettel kell rendelkeznie, és az elmúlt öt évben nem igényelt jogtalanul szocpol vagy CSOK támogatást.

Kik igényelhetik a CSOK -ot?

02Az a szülő igényelheti a családi otthonteremtési kedvezményt 2015-ben, aki az általa eltartott és vele közös háztartásban élő 20 évnél nem idősebb gyermeket nevel. Ha az eltartott gyermek nappali tagozatos oktatási intézményben tanul, akkor 25 évnél nem lehet idősebb a támogatás igénylésekor. A CSOK nem csak a vér szerinti, de az örökbe fogadott gyermek esetén, valamint a 24 hetes magzat után is igényelhető.

A CSOK kedvezményt azok a házaspárok is igényelhetik, akik még nem töltötték be 40. életévüket és gyermekkel nem rendelkeznek vagy meglévő gyermekeik létszámától függetlenül vállalják, hogy négy éven belül vállalnak egy, vagy nyolc éven belül vállalnak két gyermeket. Ekkor a CSOK folyósítását az állam megelőlegezi, ezáltal is segítve a házaspár lakhatási problémáinak megoldását.

A családi otthonteremtési kedvezményt 2016-ban az a gyám is igényelheti, aki eltartja a gyámsága alatt álló gyermeket, illetve akivel legalább egy éve él a gyermek közös háztartásban az új szocpol kedvezmény igénylésekor.

Milyen célra igényelhető a CSOK?

Olyan lakás vagy ház vásárlására vehető igénybe a családi otthonteremtési kedvezmény, mely új építésű, vagy használt de legalább komfortos ingatlan. Fontos figyelembe venni, hogy a törvény szerint az új szocpol bevezetésének dátuma előtt 120 nappal lehet aláírni az adásvételi szerződést és ezáltal utólag a támogatást igénybe venni.

A támogatás igénybe vehető olyan új lakás építéséhez vagy vásárlásakor, melynek használatbavételi engedélyét legkorábban 2015. július 1-jén adták ki; értelemszerűen az ezt követően átadott minden új lakás megfelel a CSOK feltételeinek.

Az állami támogatás természetesen lakás vagy családi ház bővítéséhez is igénybe vehető, amennyiben az ingatlan bővítésének munkálatai 2015. július 1-jét követően kezdődnek el. Emiatt az ingatlanok felújítását érdemes a nyár közepére halasztani, hogy a kedvezmény érvényesíthető legyen.

Összefoglaló táblázat a CSOK-ról:

csok_tablazat

Hol igényelhető a CSOK?

Az új CSOK kedvezményt 2016-ban a bankokban, takarékszövetkezetekben és hitelintézetekben lehet majd igényelni, de nem szükséges mellé lakáshitelt is kérni, önmagában is igényelhető az új szocpol támogatás. Ha valaki mégis úgy szeretne lakást vagy házat vásárolni, hogy lakáshitelt is igényelne a tranzakcióhoz, akkor ma már a CSOK is beleszámítható a bankok által minimálisan elvárt 20 százalékos önerőbe.

03A CSOK támogatást a Magyar Államkincstár partnereként a bankok utólag fogják folyósítani minden esetben. Mindez új lakás építése vagy meglévő ingatlan bővítése esetén a készültségi fokkal arányosan, részletekben történik. Meglévő új vagy használt ingatlan vásárlása esetén a CSOK folyósítása egy összegben történik.

A családi otthonteremtési kedvezmény igénybe vétele esetén a támogatott személyek vállalják, hogy a pénzintézethez benyújtják ingatlan bővítése esetén az építési munkálatokat igazoló saját névre szóló számlákat (mely a bekerülési költség legalább 70 %-át fedezi), lakás vásárlása esetén pedig a teljes vételárról szóló számlát.

Azonban az állam nem minden bankkal fog partnerségi megállapodást kötni, így érdemes érdeklődni a különböző pénzintézeteknél, hogy melyikben lesz elérhető az új szocpol támogatás.

Részletes információkat támogatási formákra bontva az egyes ALMENÜPONTOKBAN talál (a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatója alapján).